8 съвета за поддръжка на водопроводни инсталации, които ще ви спестят пари

8 съвета за поддръжка на водопроводни инсталации, които ще ви спестят пари

Спешни случаи на ВиК в Шумен често се случват в най-неудобния момент, но какво можете да направите, за да предотвратите необходимостта да се обадите на спешен водопроводчик и да си спестите пари?

В този блог споделяме 8 полезни съвета, за да започнете с вашата собствена водопроводна поддръжка и да предотвратите нуждата от спешен водопроводчик.

8-те съвета за поддръжка на водопроводни инсталации, които ще ви спестят пари

Инсталирайте цедка за мивка

Този прост и евтин артикул може да ви спести стотици долари от ремонт на запушен канал. Инсталирането на цедки за мивка на всички ваши мивки в дома ще предотврати навлизането на остатъци от храна и чужди тела във вашите канали и причиняване на запушвания. Евтини са за закупуване и лесни за инсталиране, всеки дом трябва да ги има.

Не изливайте грес или мазнини в канализацията

Мазнините се втвърдяват във вашите канали и причиняват запушвания. Мазнината причинява препятствия в канализацията и улавя неща като коса и тоалетна хартия по пътя, което води до блокиране на канализацията.

Не изливайте грес или мазнини в канализацията
8 съвета за поддръжка на водопроводни инсталации, които ще ви спестят пари 4

Изплакнете мивката си с вряща вода

Ако подозирате, че мивката ви се запушва, защото издава бълбукащ шум или се оттича бавно, тогава врящата вода може да спаси положението. Ако забележите, че мивката ви е запушена достатъчно рано, това може да е толкова просто, колкото да кипнете чайника и да пуснете гореща вода в канала. Най-добрият начин да направите това е първо да напълните мивката с вряща вода и след това да отстраните щепсела, внимателно, без да се изгорите – използвайте дълги кухненски щипки. Може да се наложи да опитате няколко пъти, но ако е просто запушване, трябва да се отпуши.

Почиствайте улуците си поне два пъти годишно

Ако не се чувствате в безопасност на стълба, определено е най-добре да се обадите на експертите. Въпреки това, почистването на вашите улуци два пъти годишно може да ви спести много пари за ремонт на щети от вода във вашия дом. Ако водосточна тръба или улей на кутия е блокиран, това може да доведе до преливане на вода в дома ви и при силна буря или ако не сте вкъщи, може да причини големи щети за кратък период от време. Като се уверите, че вашите улуци и водосточни тръби са чисти, това може да предотврати това и да ви спести пари.

Не всичко може да се промие

Тоалетната хартия е специално проектирана да се разгражда бързо в канализационната система. Кърпичките за промиване в тоалетната ви, дори ако са обозначени като „възможни за промиване“, могат да причинят проблеми с вашата водопроводна инсталация и могат да допринесат за запушване на канализацията и да бъде скъпо за ремонт.

Промийте и тествайте вашия предпазен клапан

Промиването и тестването на клапана е сравнително лесно и можете да направите сами. Трябва обаче да внимавате, тъй като ще изхвърли гореща вода от дренажната линия и ще ви се скара, ако влезе в контакт с кожата ви. Проверете зоната под дренажната линия и се уверете, че е чиста. Застанете настрани и леко дръпнете дръжката нагоре, трябва да чуете вода, която тече през клапана и тя трябва да излезе от канала. След като се промие за прибл. 5 секунди, бавно освободете дръжката обратно надолу и вентилът ще се затвори. Ако вентилът не успее да се отвори или не затвори, когато бъде освободен, вентилът ще трябва да бъде сменен от лицензиран водопроводчик.

Обичайно е понякога тези клапани да капят или изпускат вода, но ако непрекъснато текат или капят, трябва да бъдат сменени.

Промийте и тествайте вашия предпазен клапан
8 съвета за поддръжка на водопроводни инсталации, които ще ви спестят пари 5

Знайте къде се намира вашият спирателен вентил за вода

Независимо дали имате спукана водопроводна тръба, вашата система за топла вода тече или просто трябва да смените шайба на крана, трябва да знаете къде се намира водомерът ви, за да можете да спрете водата. Колкото по-бързо можете да направите това; толкова по-малко ще бъдат причинени щети. 

Ако не сте сигурни, обадете се на майстор водопроводчик

Разходите за водопроводни ремонти не само ще се увеличат драстично, ако се опитате да направите сам и сгрешите, но също така ще изложите себе си, семейството си и обществото като цяло на риск от сериозно нараняване. Водопроводните дейности са висококвалифициран лицензиран занаят и са необходими години обучение и опит, за да придобиете знания и ноу-хау за работа във вашите домакински водопроводни системи. Някои от опасностите, представени в общите битови водопроводни инсталации отравяне с въглероден оксид, работа на височини, изтичане на газ и замърсяване на нашето водоснабдяване с питейна вода, за да назовем само няколко.

Свържете се с нас

Като попълните и ни изпратите формуляра ни за контакт, ще резервирате онлайн посещение от опитен водопроводчик в Шумен, част от vikshumen.com – за всякакви водопроводни нужди.

4.3/5 - (19 votes)
7 replies
 1. Настимир says:

  Благодаря за полезната информация! Ще се опитам да следвам съветите.

 2. Океан says:

  Много интересни и полезни съвети! Благодаря ви, че ги споделихте!

 3. Пламенка says:

  Много добри съвети! Ще ги приложа с удоволствие. Благодаря!

 4. Таная says:

  Отлични съвети! Радвам се, че ми спестихте време и пари. Благодаря ви!

 5. Сифоня says:

  Много полезни съвети! Ще ги запомня и приложа. Благодаря ви!

 6. Палмиро says:

  Благодаря ви за тези полезни съвети! Определено ще ги изпратя на приятели и семейството си.

 7. Крайна says:

  Благодаря ви за тези полезни съвети! Ще се погрижа за поддръжката на моята водопроводна инсталация, за да спестя пари.

Comments are closed.